28 Ağustos 2021 Cumartesi

Alman Çoban Köpeği

Alman Çoban Köpeği

https://www.kopekkulubu.com/alman-coban-kopegi

0532 343 8041 

Alman Çoban Köpeği Yavru Özellikleri Fiyatları

Dünyanın en zeki ırkı olan alman çoban köpeği yaşantımızın her döneminde kendini başarılı ve insanoğlunun dostu olarak göstermiştir. Özellikle son 100 yıldır ülkelerin savunma sanayilerinde ki başarılarının yanında evlerimizde başarılı alan koruma köpeği olmasının yanında çocukların da dadısı pozisyonunda hayatlarımıza eşlik etmektedirler.

German shepherds dog insanoğlu ile beraber tarihte en uzun süre beraber yaşayan ırk konumundadır. Dünyanın en zeki ve en eğitilebilir ırkı olup, orta tüy uzunluğundadır. Diğer ırklardan farklılığı belinin düşük olmasıdır. Kendi sülalesinde iki kategoriye ayrılan bu ırk, working line olarak adlandırılan, ağır ihtisas eğitimlerinde (bomba, narkotik, iz takip gibi) kullanılan alman çoban köpeği, çok hareketli olmasından dolayı ev ortamında beslenmesi çok da uygun değildir.

Show line olarak adlandırılan ve hepimizin bildiği o muhteşem fiziğe sahip olan bu ırk, alman çoban köpeği yavru kızıl beli düşük ve görüntüsü son derece güzel olup, evlerimizde, bahçelerimizde şehir yaşantısında beslenmesi son derece uygundur. Karakter olarak son derece sosyal olup diğer insan ve petlerle uyumlu olup, bekçilik için eğitilen bu cinsler için  yabancılara ve diğer petlere karşı dikkatli davranılmalıdır.

Genetik rahatsızlığı olan displazi Türkçe karşılığı kalça çıkıklığı olan hastalığına dikkat edilmelidir. Dünya da bu kadar popülaritesinin yüksek olmasının en önemli nedeni çok zeki olması, doğru ve profesyonel eğitimle her istediğinizi rahatlıkla alabileceğiniz gerçeğidir. Sahiplerine en önemli tavsiyem, Ona gerekli vakti ayıramayacaksak, gerekli ilgiyi gösteremeyeceksek kesinlikle Onun hayatına girmeyelim.

Alman Çoban Köpeği Yavru

Türkiye de ve dünyada ticari anlamda büyük talebi olmasından kaynaklı, bu ırka olan rantta yüksek pozisyondadır. Özellikle günümüz modern yaşamın alış veriş ve ürüne erişim noktası olan internet pet sektörünün de hedef kitleye ulaşım aracı olarak birinci sırada yer almaktadır.

Alman çoban köpeği yavru ırkının doğumundan itibaren erişkin olacağı döneme kadar, gerek renk skalası gerek anatomik yapısı inanılma bir değişim göstermektedir. Doğduğunda siyah bir kürk yapısına sahip olan alman çoban köpeği yavru, erişkin olduğunda kızıl görünümün ağırlıkta olduğu bir renk yapısına dönmektedir.

Aynı zamanda doğduğunda kulakları kafasına bitişik olan alman çoban köpeği yavruları 4. ayından itibaren sırayla kulaklarını dikleştirmeye başlamakta 6. ayında ise kulaklarını tam olarak dikmektedirler. Bu nedenle Alman çoban köpeği yavru sahiplenirken, ilanlarda yazılanlardan, bir çok ülkede geçerliliği olmayan şecere belgelerinden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.

Burada yavru sahiplenirken, alman çoban köpeği yavru gelişim sürecini okuyup öğrendikten sonra, satıcının anlatımları ile ya da internet ilanlarında yazılı olan bilgilerden daha evvel kendi bilgi birikiminizle yavrunun saf kanlık durumunu anlamanız gerekir.

alman çoban köpeği alman çoban köpeği alman çoban köpeği alman çoban köpeği alman çoban köpeği alman çoban köpeği alman çoban köpeği alman çoban köpeği Alman Çoban Köpeği Alman Çoban Köpeği Alman Çoban Köpeği Alman Çoban Köpeği Alman Çoban Köpeği Alman Çoban Köpeği alman çoban köpeği fiyat alman çoban köpeği yavru fiyat alman çoban köpeği fiyatları alman çoban köpeği yavru fiyalarıt alman çoban köpeği yavru alman çoban köpeği yavru alman çoban köpeği yavru alman çoban köpeği yavru alman çoban köpeği yavru

Alman Çoban Köpeği Fiyatları

Ülkemizde çok tartışılan bu ırk ile ilgili konu alman çoban köpeği fiyatları dır. Alman çoban köpeği ırkının fiyat skalası saf kanlığına, şecere durumuna, cinsiyet farklılığına göre değişkenlik göstermekle birlikte, 4.000 TL ile 20.000 TL arasında farklılık göstermektedir.

Alman çoban köpeği ırkının uluslararası platformlarda itibar ve kabul gören şeceresi WUSV ya ait olup, kılı kırk yaran bir üretim ve yavru politikası olduğunu belirtmek isterim. Tabii ki bu durumda wusw şecereli bir alman çoban köpeğine sahip olmak için de minimum 10.000 TL gibi bir bedeli gözden çıkarmanız gerekecektir.

Bu arada ülkemizde şecere kaydı olmadan üretilen safkan alman çoban köpeği yavrularının da olduğunu söylemek isterim. Bir çok üretici anne ve babanın şecere kaydını çıkartmadan ve her hangi bir ırk federasyonuna kayıt ettirmeden üretim yapmaktadırlar ve yavruları da son derece ırk özelliklerini net olarak yansıtmakta ve safkandırlar.

Alman çoban köpeği yavru fiyat ortalaması seceresiz olarak 4.000 TL ile 9.000 TL arasında değişmektedir. Burada fiyat aralığındaki değişkenlik belirttiğim gibi anne ve babanın kalitesi, dişi erkek cinsiyet durumuna göre değişmektedir.

Alman Çoban Köpeği Irk Standartları

alman çoban köpeği ırk standartları

Alman çoban köpeği ırk standartları, tırıs tarzı yürüyüşü vardır. Alman Çoban Köpeği ırkında tırıs yürüyüşünün esprisi tamamen sağlıklı ve safkan anatomik yapıya sahip olan alman çoban köpeği 10 Km koşmasından daha zor olan hareket tarzı olup, yürüdükçe sırtının arka eklemlerinin güçlü olduğunun ifadesi olup, güçlü olan alman çoban köpeğinin sırtı ve arka bacakları dağılmaz.

1. Duruş ve Hareket :

Alman çoban köpeğinin tırıs tarzı bir yürüyüşü vardır. Yürüyüş tarzı diyagonal bir hareket şeklindedir yani zıt taraflardaki ön ayak ve arka ayak aynı anda hareket ederler. Kol ve bacaklar bu yüzden birbirlerinin boyut ve açı olarak tamamen aynı olmalıdır. Yani arka arkanın hareketi vücudun ortasına doğru geldikçe eşit derecede ileri uzanan ön kol sırt çizgisinde önemli bir değişiklik oluşturmaz. Arka kısmın açılarındaki en ufak artış hareketteki gücünün ve dayanıklılığın azalmasına neden olur. Yükseklikle uzunluğun doğru oranı, buna uyumlu bacak kemiği uzunlukları ile birleşince sanki yere yakın bir şekilde kayıyormuş gibi bir hareketin ortaya çıkmasını sağlar. Hafif kaldırılmış kuyruk ve hafifçe öne uzatılmış bir kafa, hareket esnasında hayvanın kulak arkasından kuyruk ucuna kadar çok düzgün hatlı bir kıvrımla hareket etmesini sağlar.

2. Mizaç, Karakter ve Yetenekler :

Çelik gibi sinirler, tetikte olmak, özgüven, eğitile bilirlik, dikkat, sadakat ve bozulmayan ahlakı safkan Alman Çoban Köpeğinin belirgin karakter özellikleridir. Bu özellikleri, bekçilik, arkadaşlık, koruma ve sürü gütme özelliklerinin yanında, onu genelde üstün bir görev köpeği yapar. Tırıs koşuyla birleşen Üstün koku alma yetenekleri, vücudunu zorlamadan ve burnu yere yakın olarak sessiz ve kesin bir iz takibi yapabilmesini mümkün kılar. Bu özellikler, onu çok amaçlı iz takibinde ve bir arama köpeği olarak, oldukça kullanışlı bir hale getirir.

3. Kafa :

Kafası vücudu ile orantılı (uzunluk olarak alın ile iki kürek kemiği arasındaki yüksekliğin yaklaşık %40’ı) ve kabalıktan uzaktır. Genel görünüş olarak kulaklarının arası oldukça geniştir. Önden bakıldığında alın hafifçe tümsektir. Kırışıklık olmamalı veya çok hafif olmalıdır. Yanak oluşumu yandan tatlı bir kavisle yuvarlanmalı, ama asla öne sarkmamalıdır. Üstten bakıldığında kafatası, keskin ve ani bir açı yapmak yerine, kulaklardan burun ucuna doğru kademeli ve düz bir şekilde gittikçe incelir (tüm kafa uzunluğunun yaklaşık %50’si). (üst ve alt çeneler güçlü bir şekilde gelişmiş olmalıdır) Kafatası genişliği kafatasının kafatası uzunluğuna yakın bir oranda olmalıdır. Erkeklerin kafası dişilerinkinden daha iridir. Ağız güçlüdür; dudaklar sıkı ve serttir, sıkıca kapanır. Ağız-burun kemiği düzdür ve alın düzlemine neredeyse paralel uzanır.

4. Dişler :

Dişler sağlıklı, güçlü ve eksiksiz olmalıdır (üstte 20, altta 22 toplam 42 diş). Alman Çoban Köpeğinin makas ısırışı vardır. Yani, kesici dişler birbirini makas gibi karşılamalıdır, alt kesici dişlerin dış yüzü, üst kesici dişlerin iç yüzüne karşılık gelecek şekilde kapanmalıdır. Alttan veya üstten ısırışlar kusurluysa, dişler arasında büyük açıklıklar var demektir. Düz bir ısırış kusurluysa kesici dişler düz bir çizgide kapanıyor demektir. Diş köklerinin derin olması için çenelerin güçlü bir şekilde gelişmiş olması gerekir.

5. Kulaklar :

Kulaklar orta boyda, tabanda geniş ve yüksektir. Belli bir noktaya kadar sivrilirler öne dönüktürler ve dik dururlar (uçları birbirine yönelmemelidir). Kesik, kırık ya da eğimli kulaklar istenmez. Birbirine doğru çekilen kulaklar genel görünümü bozar. Yavruların ve genç köpeklerin kulakları, altı aylıktan bir yaşına kadar veya daha uzun süren diş çıkarma döneminde, bazen düşük olabilir veya birbirine doğru çekilebilir. Köpeklerin çoğu hareket halindeyken veya dinlenirken kulaklarını geri çekerler. Bu bir kusur değildir.

6. Gözler :

Gözler orta boy, badem şeklindedir, biraz çarpık olabilir ama sarkık olmamalıdır. Göz rengi kürk rengiyle harmanlanmış olmalıdır. Mümkün olduğunca koyu renkli olmalıdır. Canlı, zeki ve özgüvenli bir ifadeye sahip olmalıdır.

7. Boyun :

Boyun, güçlü, gelişmiş kaslara sahip olmalı boğaz derisinde sarkma (gerdan) olmamalıdır. Boyun, yataya yaklaşık 45 derece açıyla taşınmalıdır. Tırıs giderken daha yüksek veya heyecanlandığında daha alçak tutulabilir.

8. Vücut :

Vücut uzunluğu, iki kürek kemiğinin sarasındaki yükseklikten fazla olmalıdır. İki kürek kemiği arasındaki yüksekliğin yaklaşık % 110 ila 117’si kadar olmalıdır. Kısa, köşeli veya uzun vücut istenilen bir özellik değildir. Göğüs derin olmalı (iki kürek kemiği arasındaki yüksekliğin yaklaşık %45 – 48’i) ama çok geniş olmamalıdır. Göğüs altı mümkün olduğunca uzun ve belirgin olmalıdır. Kaburgalar iyi biçimlenmiş ve uzun olmalı, yuvarlak veya çok yassı olmamalıdır. Dirseklerle aynı hizada olan göğüs kemiğine erişmelidir.

Doğru biçimli göğüs kafesi, köpek tırıs giderken dirseklere hareket rahatlığı sağlar. Çok yuvarlak göğüs kafesi dirseklerin hareketini engeller ve onların dışa dönmesine neden olur. Çok düz göğüs kafesi dirsekleri birbirine doğru çeker. Göğüs kafesi geriye doğru sırt uzunluğundan daha fazla genişler. Karın, hafifçe katlıdır. Sırt, düz ve güçlü bir şekilde gelişmiştir iki kürek kemiğiyle krup arasında çok uzun değildir. Omuzun üst noktası yüksek olmalı önden arkaya doğru hafifçe eğimli olmalıdır, üst hat çizgisini bozmadan arkaya doğru hafifçe kaybolurken belirgin olmalıdır. Sırtı geniş, güçlü ve kaslı olmalıdır. Krup (sağrı) uzun ve hafif açılı olmalıdır (yaklaşık 23 derece). İleum ve sakrum (kuyruk sokumu) sağrının ana kemikleridir. Kısa, sığ veya düz sağrılar istenilen özellikler değildir.

9. Kuyruk :

Çalı gibi sert ve gür tüylü kuyruğu en azından topuk eklemine kadar uzanmalıdır. Bazen kuyruk ucunda bir tarafa doğru kanca oluşturur; bu istenmeyen bir durumdur. Köpek dinlenirken kuyruk hafifçe aşağı doğru kıvrılır, hareket halindeyken kuyruk daha da kıvrılır ve yukarı kalkar. Kuyruk dikeyi geçer bir şekilde kaldırılmamalıdır. Kuyruk, düz veya sırt üzerine kıvrılmış olarak durmamalıdır. Kesik kuyruk kabul edilemez.

10. Ön bacaklar :

Kürek kemiği uzun ve hafif eğimli (45 derece) bir yerleşimde olmalı ve ve vücuda göre düz durmalıdır. Üst kol kürek kemiğine yaklaşık dik bir açıyla bağlanır. Üst kol da omuz gibi güçlü ve güçlü ve adaleli olmalıdır. Ön kol her yönden dik görünmelidir. Ön kol ve üst kol kemikleri yuvarlaktan ziyade oval şekil olmalıdır. Bilekler sıkı ama çok dik veya çok yatık olmamalıdır (yaklaşık 20 derece). Dirsekler içe veya dışa dönük olmamalıdır. Ayak kemiklerinin uzunluğu göğüs derinliğinden fazla olmalıdır (yaklaşık %55’i).

11. Arka bacaklar :

Butları geniş ve adalelidir. Üst uyluk kemiği, yanlardan bakıldığında, biraz daha uzunca olan alt uyluk kemiğine yaklaşık 120 derecelik bir açıyla bağlanır. Duruş açısı ön kol duruş açısına bağlıdır. Diz eklemi güçlü ve sıkıdır. Güçlü diz alt uylukla sıkı bir şekilde birleşir. Arka bölümün tamamı, gövdeyi ileri doğru hareket halinde zorlanmadan taşıyabilmek için güçlü ve adaleli olmalıdır.

12. Ayaklar :

Ayaklar nispeten yuvarlak, kısa, sıkı biçimlenmiş ve kemerlidir. Taban yastıkları çok serttir ama çatlaklı veya pürüzlü değildir. Tırnaklar kısa, güçlü ve koyu renklidir. Bazen arka ayaklarda mahmuz oluşabilir; bu durumda, bu tırnaklar doğumdan sonraki birkaç gün içinde sökülmelidir.

13. Renk :

Renk, üzerinde kahverengi ve tabadan açık griye kaçan renkte lekeler olan siyah olmalıdır. Siyah samur (gri veya açık kahverengi zemin üzerinde açık renkli lekeler olan siyah kürk), siyah, düz gri veya açık kahverengi lekeler de olabilir. Ön göğüste küçük beyaz lekeler veya bacak içlerinde çok açık renk istenmeyen bir durum olmasına rağmen izin verilen bir durumdur. Burun kürk renklerinin hepsiyle birlikte siyah olmalıdır. (Çok hafif veya hiç maskesi olmayan köpekler, sarı veya dikkat çekici açık renkli gözler, göğüste ve bacak içlerinde açık renk lekeler, beyaz tırnaklar ve kırmızı kuyruk ucu veya soluk renkler pigment eksikliğine bağlıdır) Kürkün alt bölümü veya alttaki tüyler siyah köpekler hariç, daima açık gri renklidir). Bir yavrunun nihai rengi, dış kürkü tamamen geliştiğinde belli olur.

14. Kürk :

a) Orta düz kürklü Alman Çoban Köpeği :

Dış kürk olabildiğince sık olmalıdır. Kıllar düz, kaba ve vücuda yatay olmalıdır. Kürk kafada, kulaklarda, bacakların ön tarafında, ayaklarda ve parmaklarda kısa ancak boyunda uzun ve sıktır. Tüyler ön ve arka bacaklarda, bileklerde ve diz ekleminde daha uzundur, butlarda hafifçe daha yoğundur. Tüy uzunluğu değişkendir ve bu uzunluk farkına bağlı olarak pek çok ara biçim mevcuttur. Çok kısa veya güdük tüylü kürk, bir kusurdur.

b) Uzun düz kürklü Alman Çoban Köpeği :

Tüyler daha uzundur, her zaman düz değildir ve hepsinin dışında vücuda yakın değildirler. Kürk nispeten iç tarafta ve kulakların arkasında, ön kolun arka tarafında, ve genellikle de sırt bölgesinde daha uzundur. Kulaklarda biraz perçem ve dirseklerden bileklere tüylenme görülür. Butlardaki tüyler uzun ve sıktır, Kuyruk gür tüylü olup altı tarafına doğru hafifçe tüylüdür. Uzun düz kürk, orta düz kürk kadar rüzgâr ve yağmur geçirmez olmadığından istenilen bir özellik değildir ancak yeterli bir alt kürk olması koşuluyla, ülkedeki yetiştirme yönetmeliğinin izin vermesi halinde üretim için kabul edilebilir. Uzun, düz kürklü Alman Çoban Köpeğinde dar bir göğüs, dar ve üstten gergin bir ağız burun yapısı çok sık rastlanılan özelliklerdir.

c) Uzun kürklü Alman Çoban Köpeği :

Kürkü uzun düz kürke göre daha uzundur. Genellikle çok yumuşak ve geriye doğru ayrışma özelliği gösterir. Alt kürk, sırt bölgesindedir veya hiç yoktur. Yağmur ve rüzgâr geçirimsizliği oldukça zayıf olduğundan, uzun kürk, istenilen bir özellik değildir.

Alman Çoban Köpeği Irk Kusurları :

Alman Çoban Köpeği, çalışma çeşitliliğini, dayanıklılığı ve çalışma yetkinliğini bozan her şey, özellikle cinsiyet özelliklerinin sergilenmemesi ve ilgisizlik, zayıf sinirler veya aşırı heyecan, utangaçlık, cansızlık veya göreve karşı isteksizlik gibi Alman Çoban Köpeğine uymayan mizaç; monorşid, kriptorşid ve testislerin çok küçük olması; yumuşak ve iradesiz bünye ve güçsüzlük; soluk pigment, mavilik, albinoluk (pembe burun gibi tam pigmentasyon eksikliği) ve beyazlıklar (siyah burun yanında saf beyazlık); çok uzun veya çok kısa olmak, güdük kalmak.

Aşırı ağır ön göğüslü yüksek bacaklı köpekler; orantısız kısa, çok ince veya kalın gövde; yumuşak sırt, bacakların çok dik yerleşimi ile erişimi ve yürüyüş sağlamlığını engelleyen her şey; çok kısa, yuvarlak, zayıf, sivri veya dar ve güçsüz ağız-burun yapısı; aşınmış, kaplaması yumuşak dişler gibi diş kusurlarının neden olduğu muntazam olmayan ısırış; çok yumuşak, çok kısa veya çok uzun kürk; sarkık kulaklar, kulakların sürekli olarak kusurlu taşınması veya kesik kulaklar veya yuvarlak, kıvrık kürk veya genel kusurlu kuyruk; bodur kuyruk (güdük) veya normal kısa kuyruk kusur olarak görülür. 


Köpek Kulübü | Türkiye Emlak | Toy Poodle | Tayfun Acar | Aysel Acar | Maltese Terrier | Cane Corso | Alman Kurdu | Border Collie | Süs Köpekleri  | Labrador 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder